Jong Beatrix organisatie

groepsfoto juni_pers_small
Jong Beatrix is een mars- en showband – opgericht op 16 juni 1956 – die kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar de kans geeft zich op muzikaal- en showgebied te ontwikkelen. Bij Jong Beatrix wordt plezier, muziek, beweging, dans en show verenigd in één activiteit. Om dat in goede banen te leiden heeft de vereniging een grote en bekwame groep enthousiaste vrijwilligers die o.m. les geven, uniformen naaien en de kinderen begeleiden. In meer dan een halve eeuw is Jong Beatrix ontwikkeld van nationaal befaamde Mars- en Showband tot een stoere jonge versie van grote zus Beatrix’ Drum & Bugle Corps, maar met een geheel eigen gezicht. Jong Beatrix bestaat uit vier hoofdonderdelen: de Brass (blazers), de Percussion (slagwerkers), het Frontensemble (o.m. xylofoon-spelers), en de Colorguard (vlag, rifle, sabre en dans).

Jong Beatrix is een seizoensgebonden vereniging. Dit omdat we aan de Drum Corps Nederland (DCN) en Drum Corps Europe (DCE) competitie meedoen, waarop wij onze planning richten. DCN en DCE organiseren ieder jaar in september de ‘Finals’, waar vele drum corps uit Nederland en de rest van Europa aan meedoen. Tijdens deze Finals komen we uit in de Junior Class en worden we bejureerd door een professioneel juryteam. Op Europees niveau weet Jong Beatrix zich meestal in de top vijf te plaatsen. Daarnaast hebben we een aantal Nederlandse en Europese kampioenschappen op onze naam staan. Meer informatie over deze competities vind je op www.drumcorpsnederland.nl en www.drumcorps.nl.

Naast het zomerseizoen kent Jong Beatrix ook een winterseizoen. Daar doet niet heel Jong Beatrix aan mee, maar alleen onze Color Guard. Zo gauw als de Finals in september is geweest, wordt door de Colorguard apart een nieuwe show ingestudeerd. De zgn. winter guard-competitie hiervoor wordt georganiseerd door Colorguard Nederland (CGN). De Finals van de winterguard-competitie is ieder jaar eind maart. En ook daar worden we bejureerd door een professioneel juryteam. Meer informatie over deze competitie vind je op www.colorguard.org.

De opbouw van ons seizoen
Onze organisatie draait voor een groot deel om deze twee competities. Onze activiteiten zijn erop gericht om een zo goed mogelijke show te brengen. We starten het seizoen met een nieuw show-thema met bijpassende muziek. Onze arrangeurs van Show & Marching Music gaan met de nieuwe muziek aan de slag.

Als alles gecomponeerd en gearrangeerd is, kan het instuderen beginnen. Dit doen we in de winter, net als het schrijven van de show. Tijdens Pasen is ons kamp waar we de muziek en de show – dankzij veel inspanning van de leden voor het eerst samen laten komen. In april is traditioneel de presentatiedag, waar we voor familie, bekenden en geïnteresseerden onze nieuwe show-muziek introduceren. Rond Koninginnedag starten dan de eerste echte optredens. In de winter repeteren we op dinsdagavond en zaterdagochtend in het eigen gebouw. Vanaf mei repeteren we – naast de gebruikelijke dinsdagavond – elke zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur buiten, waarbij we op een veld de show en muziek steeds verder verbeteren. In de zomer hebben we een tijdelijke stop, zodat iedereen op vakantie kan en halverwege augustus pakken we de draad weer op met een gezellig trainingsweekend. Zo werken we toe naar de Finals in september en streven we  ernaar onze eigen prestatie telkens te overtreffen!

Buiten hard repeteren is er bij Jong Beatrix ook nog tijd om genoeg andere leuke dingen te doen. De jaarlijkse ‘VBK Familiedag’ is binnen de vereniging bijvoorbeeld erg populair. En de feestavonden (Finalsfeest, Kerstfeest, Sinterklaasfeest, etc.), voorspeelavonden, diploma-uitreiking, ‘bonte avond’ op kamp, en diverse uitjes verhogen de pret nog meer. Veel inspanning, maar minstens zoveel ontspanning.