Geschiedenis

Vereniging Beatrix Korpsen is de overkoepelende organisatie van de muziekverenigingen Junior Drum Corps Jong Beatrix en Beatrix’ Drum & Bugle Corps. Beide verenigingen kennen naast haar ‘corebusiness’ korpsen ook een 3-tal indoor units te weten: Jong Beatrix Winter Guard, Beatrix’ Winter Guard en Beatrix’ Indoor Percussion.

In 2009 werd de fusie tussen de verenigingen Mars- en Showband Jong Beatrix, Beatrix’ Drum & Bugle Corps en de Vereniging Beatrix Korpsen een feit. Onder de naam Vereniging Beatrix Korpsen gaan de twee korpsen als secties met hun eigen identiteit en hun eigen indoor units verder de toekomst tegemoet.

Het begin

In 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, werd door de Hilversumse Christelijke Jonge Mannen Vereniging (de H.C.J.M.V) een Tamboer- en Pijperkorps opgericht. In de vijftiger jaren werd het accent van de tamboer- en pijperkorpsen verlegd en werd een steeds grotere rol aan de koperblazers toebedeeld. In 1956 was de belangstelling van vooral heel jonge kinderen voor Beatrix zo groot dat besloten werd een juniorencorps op te richten. Het grote voordeel was dat deze Jong Beatrix leden later gemakkelijk naar Beatrix konden doorstromen.

De overstap

In 1979 werd de Beatrixband door een Amerikaanse organisatie van drumcorps uitgenodigd om als gast mee te doen aan de Amerikaanse competitie. De invloed van deze reis was dermate groot dat besloten werd Beatrix naar Amerikaans model om te bouwen tot een zogenaamd drumcorps.

Prijzen

Beatrix’ Drum & Bugle Corps is 18 maal Nederlands Kampioen geworden en heeft ook meegedaan aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 1997, 2001 en 2005, 2009 en 2013. Het behaalde in 2005 een eerste prijs met lof in de Corps Style Class Championship Division, met 91.38 punten. In 2001 behaalde Beatrix hun hoogst behaalde puntenaantal ooit, 94.00 punten, tijdens het Wereld Muziek Concours met de “Circus” Show. In 1998 heeft Beatrix’ een enigszins andere weg ingeslagen door muziek uit te kiezen die voor diverse gelegenheden kan worden gebruikt en makkelijk in het gehoor ligt. In dat jaar werd Beatrix’ Kampioen der Lage Landen in Hamont met 96.5 punten. In 2000, 2001, 2002, 2003 werd Beatrix’ wederom Nederlands Kampioen tijdens de finale in Helmond. Met een score van 85.325 werd Beatrix’ in 2005 voor de tweede keer op rij Europees Kampioen. Sinds 2008 organiseert Drum Corps Nederland weer Nationale kampioenschappen. Beatrix’ wist in 2008 direct deze titel mee naar Hilversum te nemen.

Amerika Tours

De meest recente tour door Amerika is die in 2008. Beatrix’ steekt eigenlijk al voor de zevende keer de oceaan over maar de eerste tour in 1975 ging naar Canada en had niets met DCI (Drum Corps International) te maken. In 1979, 1988, 1991, 2000 en 2004 heeft het corps actief meegedaan met DCI. Beatrix’ heeft op de Drumcorps International Open Class Finals 2008 een score van 84.825 behaald en stond daarmee elfde in de Open Class ranking. Ook zijn zij International World Class Champion geworden.

Heden

Beatrix’ behoort nog steeds tot de top van Nederland en Europa. Ze presenteert zich niet alleen op voetbalvelden. Diverse taptoe terreinen in Nederland en Europa zijn de revue gepasseerd. Zo is het korps meerdere malen Open Dutch Champion geworden tijdens de Open Dutch Showcorps Championships te Assen en heeft het meerdere optredens in theaters en muzikale evenementen op haar naam staan.

Interesse in het boeken van een korps? Bezoek dan onze boekingen pagina.

Deze informatie is o.a. terug te vinden op Wikipedia, de vrije encyclopedie.