Beatrix’ Organisatie

Beatrix Corps 2014

Beatrix’ Drum & Bugle corps is een onderdeel van de Vereniging Beatrix Korpsen waar gezelligheid en presteren hand in hand gaan. Het corps bestaat uit een groep jonge mensen met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar. Beatrix’ verzorgt show optredens en concerten en doet regelmatig mee op wedstrijden en taptoes. Op de agenda staan ook regelmatig optredens in het buitenland. Zo heeft Beatrix’ opgetreden in Amerika, Canada, Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Engeland, Zwitserland en Oostenrijk. De optredens in het buitenland worden vaak als aanleiding gezien om er een weekend van te maken. Deze weekenden zijn super gezellig en zeer goed voor de sfeer. Beatrix’ is ook zeer succesvol geweest op wedstrijden. Vele malen is het corps Nederlands Kampioen geweest en ook op het WMC in Kerkrade scoorden zij hoge ogen. In 2008 is Beatrix’ Vice Europees kampioen geworden.

Beatrix’ probeert ieder jaar weer een stuk entertainment te laten zien op het veld. Theater op het veld met snelle showfiguren en grote effecten. Deze stijl is overgekomen uit Amerika. Amerikaanse en Nederlandse schrijvers arrangeren de muziek en een Amerikaanse arrangeur schrijft de show. Beatrix’ bestaat uit ongeveer 80 uitvoerende leden.
Spelen bij Beatrix’ is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Een vriendenclub die hard werkt en veel plezier heeft en waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Een muzikale opleiding is niet nodig, alles wordt in huis aangeleerd.

Brass
De blazersgroep (brass) speelt op verschillende soorten instrumenten. Sopranen, mellophones, baritons, euphoniums en contra’s. Beatrix’ gebruikt Manchester Brass instrumentarium in Bes gestemd. Deze instrumenten kenmerken zich door een warme klank en een goede draagbaarheid. Dat laatste is zeer belangrijk voor een showkorps.

Schermafbeelding 2015-10-13 om 20.36.24

Een belangrijk kenmerk is dat alle instrumenten front-facing zijn, dit betekend naar voren gericht. Gedurende de wintermaanden, oktober t/m maart, wordt de basis behandeld en de nieuwe muziek ingestudeerd. Meespelen in een groep van 30 tot 40 blazers is een ervaring op zich.

Percussion
Het slagwerk (percussion) van Beatrix’ is te verdelen in een veld- en een pitbezetting.
Op het veld wordt er door het percussion meegedaan aan showfiguren en daardoor een wezenlijk deel van het visuele beeld. Het slagwerk bestaat uit tuned bassdrums, quints, snares en cymbals. De “pit”, ook wel front ensemble genoemd, bestaat uit stationair percussion instrumentarium zoals: xylofoons, vibrafoons, bells, conga, timpany etc. Zij zijn voornamelijk een ondersteuning van de melodieen in het korps.

15324501392_fa64d3c9ec_o-e1425934075626
Beatrix’ gebruikt rudimental drumming. Gelijkheid, dynamiek en muzikaliteit is het streven van het Beatrix’ slagwerk.
Het slagwerk wat Beatrix’ gebruikt is van Pearl. Het front ensemble wordt verstrekt door Adams uit Ittervoort.

Colorguard
Specifiek voor een Drum & Bugle Corps is de colorguard. Dit is een groep van ongeveer 26 dames en heren die in het corps de grootste visuele rol hebben. Met behulp van diverse soorten materiaal zoals, vlaggen, rifles en sabres en verder alles wat functioneel in de show kan worden gebruikt. Er wordt veel aandacht gegeven aan dans en de gelijkheid van bewegingen met het gebruikte materiaal.
1379519961ct63c11o0
Gedurende de winter doet de groep mee met de Winterguard, een competitie die zich binnen afspeelt in de maanden januari t/m maart. Ook hierin zijn grote successen gehaald zoals meervoudige Europees en Nederlands kampioen. In de winter van 2009 is de guard afgereisd naar Amerika, waar zij de 10e plaats hebben weten te bemachtigen. Hiermee schrijft de guard geschiedenis door als eerste Nederlandse winterguard in de Top 10 Independent Open Class van de wereld te eindigen. In 2011 hebben zij dit record weten te verbreken en zijn met hun programma Anne Frank gepromoveerd naar de World Class in de CGN competitie. In de maand april zijn zij opnieuw afgereisd naar Amerika, waar zij met hun programma ook mochten deelnemen in de World Class. Zij wisten met Anne Frank een 15e plaats te behalen in de World Class Finale in Dayton. Een weergaloze prestatie waar wij als club enorm trots op zijn.

Schermafbeelding 2015-10-13 om 20.33.10

Check onze Wikipedia pagina hier voor nog meer info.