VAN EEN ALUMNUS: TIJD

Velen “oud” leden zullen hetzelfde hebben ervaren als ik na het stoppen bij deze geweldige vereniging. Wat ga je doen met al die vrije tijd. En hoe gaat het nou verder met de club. 

Nou de tijd is snel ingevuld heb ik gemerkt. Ik heb legio afspraken en vind het heerlijk dat ik gewoon op zaterdagen en weekenden kan afspreken. Toen ik bij de club zat had ik vaak niet zo veel zin om op mijn spaarzame vrije dagen aan mijn sociale contacten te werken. Dat haal ik nu met plezier allemaal in. Ik ben blij dat ik zoveel vrienden heb overgehouden uit mijn tijd bij Beatrix’ en ik spreek en zie gelukkig nog veel van hen.

En de club? Die gaat gewoon door. Gelukkig!!

Nieuwe mensen staan op om de boel te runnen en je ziet dat er in een vereniging gelukkig talenten zitten die de club weer verder brengen in de toekomst.

Wat ik wel zie is een grote verandering in het verenigingsgevoel. Een keer afzeggen voor een repetitie of erger nog een optreden was in mijn tijd not done. Tuurlijk gebeurde het wel eens, maar het lijkt nu vaker voor te komen. Was ik dan gek al die jaren? Nooit afzeggen tenzij je aan het infuus ligt. Dat was mijn instelling. Je bent deel van een team dus je moet ook je verantwoordelijkheid nemen. Dus vakantie tijdens het seizoen was uit den boze.

Ik heb wel eens pittige discussies met mensen die dan zeggen, ja Henk, dat was vroeger, tijden veranderen. Maar is dat zo? Een voetbalvereniging heeft dit fenomeen toch veel minder. Een trainer moet ook iedere wedstrijd er zijn en iedere training doen. En als je als speler niet komt word je gewoon niet opgesteld. Maar bij een muziekvereniging kunnen we de leden niet missen dus worden we wat flexibeler als mensen afzeggen.

Ik denk echter dat het niet alleen de verantwoordelijkheid van de vereniging is. Het is de verantwoordelijkheid van de leden en alle actief betrokkenen van de club. Tegenwoordig beperkt het teamgevoel zich tot een gaaf optreden of een gave repetitie en alleen als men tijd heeft om te komen. Het besef dat een afmelding gevolgen heeft voor de club en het optreden is zeer laag. Maar vergelijk het eens met voetbal. Als er van de 11 mensen 2 niet zijn, dan is verlies bijna een feit.  Ik vind dat het zelfde als er van bijvoorbeeld een stem in de trompetten er 1 van de drie niet is.

Kost de club teveel tijd? Nou ik kan beamen dat het HEEL veel tijd kost. Maar dan hoor ik meteen mijn pa en ma weer. Dat wist je van te voren en je hebt ja gezegd. Alle beslissingen en keuzes hebben gevolgen. Het klinkt allemaal een beetje belerend, maar als het je dwars zit kan je het beter meteen maar zeggen.

Beatrix’ is een team. In een team zijn teamspelers cruciaal. Een afmelding kan dus NOOIT individueel gezien worden. Want het heeft gevolgen voor je eigen team. Nou is de tijd dat ik mee liep wel heel lang geleden, maar ik weet nog goed hoe het voelde als er een lid niet was door ziekte. Dat vond ik al erg, maar te begrijpen. Maar alle andere redenen heb ik en met mij vele anderen kunnen voorkomen. Door het te willen en verantwoordelijkheid te nemen.

Als je verenigingsmens bent maakt het niet uit waar je lid van bent. Dan ben je deel van een team en heb je daar zelf voor gekozen. Dan kan je een beslissing niet alleen vanuit jezelf nemen, maar moet je altijd denken aan je andere teamleden. Een auto kan ook niet met drie wielen rijden!

Henk


Foto’s op deze pagina zijn gemaakt door: Pamela Lam